torstai 29. syyskuuta 2016

Pussihousut perinneasuna

Tänä päivänä pussihousuja ei juurikaan näy katukuvassa. ja jos näkyy, niin heti voi olettaa, että jossain lähistöllä on joku perinne tapahtuma.

40- ja 50-luvulla tilanne oli aikalailla toisin. Noina aikoina pussihousut olivat työasuna malkoisen arkipäiväiset - siis lähes kaikilla. Katsokaapa tuota vanhaa arkistofilmiä, siitä näkee, että ne olivat jalassa yhtälailla työmiehillä kuin mestareilla. Vähän niinkuin farkut tänä päivänä

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/20/talven-metsatoita-haapajarvella-1949

Toisaalta pussihousut ovat aika paljon käytössä erilaisisa perinne tapahtumissa. Vanhat koneet ja kulkuvälineet, esiintymisryhmät, kesäteatterit yms. ... Olen kaapannut netistä sekalaisen joukon kuvia erilaisita tapahtumista, joissa pussihousuja näytään pidettävän. Ilmeisesti tuo joukko on se, joka niitä ostaa netin "kirppiksiltä" ( tori ja huuto ), joissa noita on aina silloin tällöin myynnissä. Hinnat ovat tulleet alaspäin siitä mitä ne olivat joku kuus-seittemän vuotta sitten.

Oma ryhmänsä on sitten nuo militarian keräilijät - siellä vanhojen pussihousujen hinnat saattavat kivuta näköjään yli sadankin euron. Silloin kait on kuitenkin kriteerit tuotteelle jo aika vaativat - tiedä häntä.

Syksy on kuitenkin alkanut ja ilmat ovat jo sen verran koleat, että kunnon pussihousut ovat aivan mainiot aivan arkisessakin käytössä. Palstan seuraajille toivottelen Hyvää Syksyä !!

  

5 kommenttia:

 1. Tervehdys!
  Olipa hienoa, että löysin tällaisen blogin. Itsekin kun kunnioitan perinteitä ja käytän nahkaisia pussihousuja täällä maalla puuhastellessani.
  Isäni oli kylän teurastaja ja karjanostaja, joten häneltä perin niitä ja myös ammatin.
  Harmittaa kun en ole aikanaan huomannut, että myit nahkaista lehmänostajan takkia. Sellainen oli isälläni ja sit oli mulla. Harmikseni se paloi, kun autoni paloi muutama vuosi sitten. Mistään en ole löytänyt sellaista.
  Todella mielenkiintoisia tarinoita täällä.
  Terveisin Tikkasen Armas Pirkanmaalta
  tikkasliha@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pälkäneen Rautajärvellä on muuten kauppa, jossa myydään pussihousuja ja muita perinneasuja. Tikkasen Armas

   http://www.vanhasavotta.yrittaa.fi/3

   Poista
 2. Kiitoksia rohkaisevasta kommentistasi Armas ! Aina silloin tällöin sitä pohtii, että onko tällaisen blogin pitämisessä mitään itua. Sitten kun joku antaa palautetta tai yleensä vaan laittaa kommentin (kuten anonyymi viime aikoina), niin sitten saa taas uutta virtaa tuottaa lisää tekstiä.

  Olen asettanut itselleni tavoitteen, että ainakin yksi teksti kuukaudessa olisi syytä tuottaa. Aihepiirin valinta on ajoittain hiukan työlästä. Vinkkejä otan vastaan mielelläni....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Lapista lähtöisin ja muistan kuinka 60- ja 70-luvulla kyläteurastajilla ja karjakuskeilla oli aina ruskeat nahkapussihousut.
   Mulla niitä kolmet ja kahdet mustat.
   Sitä lehmänostajan takkia vaan tunnu löytyvän mistään enää

   Poista
  2. No mutta älähän kyllästy,kyllä meitä perinne miehiä on ja aivan pussihousut jalassa poksastellaan melkeinpä aina , varmaan sinäkin? Komeat on kuvasarjasi perinnemiehistä sitä hyvää lähihistoriaa? Silloin oli miehet miehiä sen ajan varusteissaan ja pussihousuissaan, jatka vaan kirjoittelua ja kuvia ,kyllä lukioita riittää. Olen ajatellut että kirjoitanko liika usein että lukiat kyllästyy? Olihan tosi komea kuva sarja ! Jatka ehdottomasti ! Kyllä muuten kun tuolla kylillä näkee vaikka minkälaisia lökäreitä niin kyllähän kunnon pussihousut komeat on miesten päällä ja me sitä pernnettä viemme eteenpäin? Kommetteja odotellessa. Moi moi.

   Poista