tiistai 22. marraskuuta 2016

Pukeutuminenkin on ympäristökysymys

Pikku hiljaa tutkimukset tuovat uutta tietoa materiaaleista, joita käytetään vaatteissa. Niiden vaikutus ympäristöön ei rajoitu ainoastaan valmistukseen, vaan myös käyttöön ja huoltoon. Uudet kuidut ovat vallanneet alaa syrjäyttäen perinteiset villan, puuvillan ja pellavan sekä nahan ja silkin. Sehän on aika yleisessä tiedossa, että esim. puuvillan viljelystä koituu melkoisia ympäristöhaittoja. Siis vaikuttaisi siltä, että uudet materiaalit olisivat parempi valinta. Vaan kaikki ei ole niin yksinkertaista.

Uusia materiaaleja voisi kuvata yhdellä termillä - synteettisiä muovikuituja. Lähes kaikki kuuluvat tuohon ryhmään - polyesteri, polyamidit, polypropyleenit jne... (Nylon, Lycra, Elastan, ynnä monet muut tuotenimet). Viskoosi on sellupohjainen synteettinenkuitu -  yksi harvoista jota ei lasketa muoveihin.

Kuten kaikki ovat varmasti havainneet, niin kotosalla pölyä kerääntyy aika äkkiä. Ja eniten sellaisiin tiloihin, joissa käsitellään vaatteita. Pukeudutaan ja riisuudutaan. Tuo pöly on suurelta osin vaatekuituja - epäilen minä. Vaatteiden kuidut katkeilevat käytössä. Ja pestessä myös nuo kuidut katkeileivat ja katkenneet kuidut irtoavat joutuen pesuveteen. Jossain vaiheessa pesukoneissa oli nukkasihti, jonka tarkoituksena oli keräillä tuota nukkaa. Nyt ne on poistuneet käytöstä - ymmärtääkseni.

Kemia-Kemi lehdessä oli artikkeli mikromuovista. Siinä kerrottiin kuinka tuota mikromuovia on jo havaittu sadevedessä - Pariisin lähellä tehdyissä mittauksissa todettiin yli 300 muovihiukkasta neliömetriä kohden eli Suur-Pariisiin sataa vuosittain kolmesta kymmeneen tonnia muovikuituja.
Tähän asti muovikuituja on tutkittu vain vesistöissä ja sielläkin pääasiassa valtamerissä. Nyt on alettu selvittää muovikuitujen määrää ja vaikutusta myös jätevesissä. Brittiläisen King's Collegen tutkimuksen mukaan muovia (siis synteettistä lankaa) sisältävä vaatekappale päästää joka pesukerralla yli tuhat muovihiukkasta viemäriin. . Nyt tutkijat yrittävät kehittää menetelmiä näiden päästöjen pudottamista vähintään 70 %:lla. On siinä hommaa. Ja kun ei vain kävisi niin, että "sutta pakoon ja karhu vastaan" .

Nuo muovihiukkaset on todettu haitallisiksi vesistöissä ja esim ahvenien kohdalla niiden on todettu haittaavan ahventen kasvua ja kykyä haistaa petokalat. Kasvun hidastuminen johtui ruokahalun heikkenemisestä. Tutkimuksessa käytettiin 24-27 nanometrin muovihiukkasia. Siis todella pieneksi jauhautunutta kuitua. Nyt Suomessa on meneillään tutkimus mikromuovien esiintymisestä makean veden ekosysteemissä. Joten parin vuoden kuluttua kuulemme varmasti uutisia "vaatekuiduista järvissämme ja joissamme". Sillä ei nuo mirkokuidut puhdistamolle jää ...

Miten tämä liittyy blogiini ? No, tottahan toki liittyy ja todella kiinteästi. Perinteiset kuidut vaatteissamme ovat näet biohajoavia. Kyllä nekin katkeilevat käytössä - pölyävät ja pesuvedessä on nukkaa vaikka kuinka. Mutta ne eivät aiheuta ympäristölle ongelmaa - ekosysteemissä on monen monta pientä ötökkää, jotka pystyyvät käyttämään nuo kuidut ravinnokseen - niin vedessä kuin maalla.
Siis jos pukeudutaan villaan, silkkiin, puuvillaan ja pellavaan tai nahkaan, niin eipä tarvitse vaateiden pölyttämisen ja pesemisen takia suurta tuskaa kantaa. Ympäristöteko - tämä perinnepukeutuminen !!

Tässä vaan ihan pieni pinta raapaisu asiaan. En laita edes tieteellisiä viitauksia tähän - ei tuossa Kemia-Kemi lehdessäkään ollut. Ja artikkeli sinänsä keskittyi hyvin paljon tuohon ison skaalan ongelmaan eli muoviroskien hajoamiseen hankautumisen yms kautta mirko- ja nanohiukkasiksi. Minä nappasin siitä tuon pölyn ja pesun tuottaman mikro- ja nanohiukkasosuuden.

  Tuskin on muovia vaatteissa noilla kuvan henkilöillä. Herralla on villapaita. nahkatakki, pussihousut  diakonaalia, ja nahkasaappaat. Kuva on jostain 30-luvulta ja kaappasin sen Pornaisten kirjaston sivuilta. Rouvalla puuvillaa ja pellavaa.

8 kommenttia:

 1. Löysitpäs hyvän kuvan.on perinnettä,lähi historiata,aitoa sitä aikaasa.on sopusuhtainen pariskunta käsi kädessä lempeät mutta aikaansaavannäköinen pariskunta! Mies jatsari ja kunnon paksut sarkapussihousut jalassa.saattaapas olla pusakan ylätakussa saimaa tai työmies aski? Komea toisiinsa tyytyväisen oloinen pariskunta. Mutta palstan pitäjälle ja lukijoille hyvää pikkujouluaikaa! Ja pidetäänhän tätä perinnettä ihan käytännön käytössä!

  VastaaPoista
 2. Hei vaan ja kiitoksia ajatuksia herättävästä kirjoituksesta.

  Onhan tuolle muoville eri muodoissa vaikka mitä hienoja nimiä, mutta jotenkin se vaan aina on niin... muovisen oloista päällä. Kunnon oikea sarka, villa ja pellava tuntuvat jotenkin tulevan osaksi "henkilökohtaista ekosysteemiäsi". Olenkin lähivuosina tyhjentänyt kaapeistani muovikuituisia vaatteita ja korvannut tarvittaessa enimmäkseen luonnonmateriaaleista valmistetuilla, eikä kaduta yhtään.

  Ja sitten ne pussihousut! Aloin itse tuossa vähän aikaa sitten satunnaisesti semmoisia pitämään. Tarina on perinteinen kirpparilöytö - joku myi kuudella eurolla (!!!) paksuja, hyviä diagonaalikankaisia housuja joita en vaan voinut jättää ostamatta kun kokokin oli sopiva, ovat varmaan korkeintaan jostain 50-luvulta. Onneksi nahkasaappaat ja henkselit löytyivät omasta takaa. Näyttävät yllättävän hyviltä sopivan tuhdin takin kanssa ja ovat kyllä lämpimät! Semmoista kangasta saa hakemalla hakea tänä päivänä.

  Laadukkaisiin ja pitkäikäisiin vaatteisiin kannattaa panostaa, ei pelkästään ympäristönäkökulmien takia, vaan myös yksinkertaisesti siksi, että niitä on usein hemmetin kiva käyttää. Vähän kuin hyvät, kestävät työkalut.

  Luulen että kylilläkin moni ainakin salaa osaa arvostaa jollain tapaa persoonallista ja perinteistä pukeutumista, joka erottuu edukseen mitäänsanomattomien rimpulavaatteiden massan vellovasta harmaudesta - toivottavasti jopa pistää ihmiset ajattelemaan omaa pukeutumistaan.

  Mmm. Jatka vain kirjoittelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi ! Hyvät kirppari löydöt olet todellakin tehnyt.. hinta ihan mitätön, jos ajatellaan käyttöikää (mennyttä ja tulevaa)! Ja nuo jatkokommenttisi laadusta ovat aivan aivan täyttä asiaa. Palaan tuohon seuraavassa tekstissä.

   On myös mukavaa kuulla, että olet tuoreempaa tuotetta kuin palstan pitäjä ja varmaan myös useampi blogin seuraaja. Ja noista kommenteistani sain ajatuksia tuleviin teksteihin - kiitos siitä.

   Talvi tekee tuloaan ja taas on aika pohtia miten ulkoilusta voi nauttia oikealla pukeutumisella. Ei muuta kuin villaa ylle :-)!!!

   Poista
 3. Aika hiljaista tällä palstalla? Mitenkäs se niin ajatuksia herätti? Kuva oli tosi aito ja kävisi monessaki mielessä esimerkiksi nykyajan rihkaman ja kerta hyödykkeen ostajalle ja perässäjuoksijalle!halvalla olet pussihousut kirpparitalöytänyt,hyvä ostos ja Ne vanhemmat hyvä laatuisia oikea mallisia paksua sarkaa tai diakonaalia! Semmoiset päällähän me puuhastellaa .eikös? Mukavahan se on nähdä kun vastaan sattuu tulemaan samoin pukeutuja , tulee se viiskytluku muistoihin ja hyvänä! Olisihan mukava jos meitä pussihousujen ja perinne miehiä näkyisi enemmän? Pidähän pakkas vehkeet päällä , niin minäkin? Vastailehan!��  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjensta!

   Lähinnä pysäytti tieto siitä, että mikromuovin irtoaminen on niinkin suuri juttu. Ja kun sitä aprikoi niin ihan loogiseltahan se loppupeleissä kuulostaa, etenkin kun miettii kuinka kauan ihmiskunta on käyttänyt keinokuituvaatteita. Todella ikävä asia.

   Juu ja on justiinsa vanhat ja paksut. Kyllähän noita saapaspöksyjä joskus tulee aina pidettyä, mutta useammin kylmillä keleillä jalassa ovat tavalliset suorat vanhat tuhdit sarkahousut (korkeavyötäröiset tottakai), hyvät ovat nekin ja hyviltä näyttävät saappaiden ja matalampien kenkien kanssa!

   Olisi kyllä mukavaa nähdä enemmänkin perinteistä ja etenkin ylipäätään laadukasta kalustoa ihmisten päällä. Paljon esimerkiksi näkyy näitä kaukoidän teollisuuden tuottamia "sarkatakkeja", jotka ovat materiaaleiltaan kirjaimellisesti surullista höttöä verrattuna ihan oikeisiin sarkaisiin vaatteisiin, mun mielestäni ihan hukkaan heitettyjä resursseja moiset rääsyt muttakun halvalla pitää uutta saada. Silloin saakin, nimittäin paskaa. Sekö sitten on ihan hyvä? Ostaa sitten kohta uuden kun kainalot ratkeavat ja kulutusjuhla jatkuu. Näissä vanhoissa pussihousuissa on kyllä ollut ihan toisenlainen ajatusmaailma, semmoinen että on selvästi haluttu tehdä kerralla hyvät ja ihan taatusti valmistettu Suomessa.

   Kuvan pariskunnalla on kyllä oikeasti tyyliä, eikä varmana mitään pilipalivaatteita kummallakaan! Ja kaikki ylläoleva tulee nyt henkilön suusta joka aloitti olemassaolonsa vasta 80-luvun puolella.

   Että ei muuta kun saapastelemaan vaan!

   Poista
  2. Niipä tässä vaan saapastellaan.kuulostaa hyvälle kun ne vanhat perinteet sinullekin kelpaa.hyvä niin.jatketaan samaan malliin .olen samaa mieltä kommentistasi.nytkin aivan talvi pakkaspäivä mut eipä se haittaa.tarpeeksi lämmintä vaatetta päälle niin kyllä ei palella.hyvää pikkujoulu aikaa toivottelen!

   Poista
 4. Todella hieno löytö.... aivan liian harvoin tulee käytyä tällä sivustolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitää sanoa,että hyviä rehtiä tyyppejä tällä palstalla,palstan pitäjä ja Raimo ja monet muutlukijat ja kirjoittajat.niipä Raimo kyllä kommenttiasi kaipaillaan ja myös muitten pussihousujen pernnemiesten jutustelua. Mutta se juttu miks kirjoitan nyt on toivottaa hyvää joulua ja tulevaa vuotta jokaiselle saapastelijalle pussihousuissaan. On aivan jämerätä sakkia. Moi.��

   Poista