perjantai 28. huhtikuuta 2017

Olipa Tauon Paikka....

Niinpä, oli tuossa jonkinmoinen tauko tässä blogin ylläpidossa. Aina ei vaan tekstiä synny. Joksus tuntuu, että on aiheet vähissä. Ja toisaalta aiheita olisi kyllä vaikka kuinka, mutta ei vaan huvita. Nyt oli tauon syynä tuo viimeinen. Vaan sitten kun kävin katselemassa noita tilastoja, nin tuli jotenkin "huono omatunto". Blogia oli käyty katsomassa aika tiuhaan vaikka uusia juttuja ei tullut. Tuossa on tilasto viimeiseltä viikolta.

Sivun katselut maittain

Kaavio maista, joissa blogia luetaan eniten
KohdeSivun katselut
Suomi
145
Puola
15
Ranska
7
Norja
2
Iso-Britannia
1
Meksiko
1
Filippiinit
1
Slovakia
1
Ukraina
1
Yhdysvallat
1
Useasti olen kyllä ihmetellyt, kuinka joku jostain kaukaa pallon toiselta puolelta ajautuu katsomaan tätä blogia. Ja ei tarvitse edes kauas mennä - milliasella hakusanalla Puolasta tai Norjasta ajaudutaan tähän meikäläisen blogiin.

 I am wondering, how anyone from abroad is ending up to my blog ?? Which are the key words bringing them to visit on these pages ?? Above is the statistics from the last week - so many polish or french visitors !! Please let me know how and why you visit these pages !!

No, joku aihehan se syytä tälläkin kertaa ilmoille pukata. Ja olin tuossa jo pidempään haudutellut juttua muodista. Tänään YLEn nettisivuilla olikin sitten Suomi 100 sarjaan kirjoitettu jotain menneiden vuosien muodista ja pula-ajasta jne. Siitä tuli tämä inspiraatio tai siis päätös totetuttaa jonkilainen pohdinta muodin vaikutuksesta pussihousuihin.

Miesten vaatteissa muutokset ovat yleensä aika pieniä - mutta kylä niitä kokoajan on meneillään. Ja on ollut aina. Miesten puku on perustyyliltään aika samanlainen kuin 100 vuotta sitten. Ja niin ovat pussihousutkin. Vaan ei pussihousutkaan ole mitenkään aivan samanlaisina pysyneet. Muutoksia housujen leikkauksissa on ollut pitkin matkaa. Minulla ei ole kovinkaan kattavaa aineistoa noista muutoksista. Sen voi todeta, että pussien kaari on vaihdellut, samoin kuin niiden leveys. Ja sitten lahkeiden sisäreunalla vaihtelua on myös. Joissain housuissa sisäsyrjällä on myös jonkilaiset pussit, kun taas joissain se on aivan suora.

Ja kyllä esim. Turo käytti jo 40-luvun lopulla pussihuosujen myynnissä mainintaa siitä, kuinka pussien kaari on uudelleen muotoiltu tyylikkäämmäksi.  Tuo alla oleva pussihousujen hinta-koko lappu on vuodelta 1948.
Toisaalta on hieman huvittavaakin, että pussihousjen "etikettejä" eli hintalappuja uusittiin, mutta kuvassa oleva malli oli sama vaikka seuraava etiketti onkin jo 1950-luvun alkupuolelta. Ja silloin oli kyse uudistuneesta kankaasta - ja kyllä leikkauskin oli hieman erilainen. Sitä ei tuolla kertaa mainittu, kuten alla kusta näette.

Olisin aika taipuvainen uskomaan, että sisäreunan pussien häviäminen on tapahtunut pitkälti teollisen valmistuksen myötä. Kaavojen leikkaaminen ei liene ollut mikään ongelma, mutta ompelu sitten olikin jo hieman mutkikkaampaa, kun etukappale ja takakappale oli sovitettava yhteen. Se mahtoi olla liian vaativaa ja aikaa vievää. Paljon puhuttu M 36 - malli on esimerkki tuosta. Eivät nuo VPUn viimeiset tuotannot olleet kyllä samanlaisia kuin vanhemmat (esim. 50-luvun ) aremijan pussihousut. Ja kun katsoo noita uustuotannon pussihousuja, niin niissähän ei sisäsyrjällä ole minkäänlaisia pusseja.

Blogin seuraajissa saattaa olla asiaa tuntevia ja tietäviä, joten odotan mielenkiinnolla tietoa ja kommenttia aiheen tiimoilta.

Laitan tähän muutaman kuvan - housujen iästä minulla ei ole tarkkoja tietoja, mutta niistä kyllä näkee jossain määrin noita pikku muutoksia.

Tässä on kolmet, joissa tuo pussien kaaren leikkaus on aivan erilainen kussakin. Oikeanpuoleiset ovat tuota uustuotantoa - niihin on jälkeenpäin lisätty nuo ratsupaikat.

Ja tässä yritin saada kuvaa tuosta lahkeiden sisäsyrjästä - miten siinä on eroja leikkauksessa.

Ja loppuun muutama kuva lisää - ensimäisessä vyötärö on varsin korkea. Se tekee housista erittäin istuvat, mikäli mitat housjen ja käyttäjän osalta kohtaavat hyvin. Seuraavat ovat ilmeisesti jonkin kyläräätälin tekemät. Ja kolmannet ovat jo teollista tuotantoa 50-luvulta. Ja viimeisessä kuvassa sitten uustuotantoa 2000-luvulta.

3 kommenttia:

  1. Oletpas löytänyt hyvän tuoteesittelyn.on kaikki tio top.niinkuin kuuluukin olla.mielestänipussihousujen Kangas oltavs ryhdikästä vaikkapa sarka tai hyvälaatuinen vahva diakonaali .vanhemmat mallit parhaita.lahkeen ulko pussitusei lähde liika jyrkkänä eikä pääty töksähtäen,jatkuen loivasti kaartaen vyötärölle,mutta pussitus reilunkokoinen,ja sisäreidelle pussitus ,mielummin korkealla vyötäröllä, henseleillä ja nappisepaluksella niin hyvätpä on. Semmoiset on nytkin käytössäni senverran koleita säitä on ollut.suosittelen muillekin. Tulihan tähän kirjoitus virheitäkin,mut jos siitä jotain selvää saa niin hyvä.hyvää kevättä toivottelen kaikille pussihousu miehille,perinne harrastajille ja jään taas odottelemmaan kommenttejanne.��

    VastaaPoista
  2. Joo, kunnon ryhdikäs kangas on paras. Vanhoissa tuntuisi ominaisuuksien puolesta yleensä osuvan enemmän nappiin; niissä taitaa useammin olla hyvä korkea vyötärö, napit henkseleille ja pulleat pussit. "Nykymuodin" mukaiset pussihousut näyttävät jollain tapaa ehkä hieman häpeävän olemustaan, vaikka ovathan nekin pätevät pussihousut. Ehkä juhannuksena voi käyttää noita vanhoja paksuja housuja jos vaikka kelit olisivat tarpeeksi koleat. Onkohan tehty nätisti laskostuvia kesähelteille soveltuvia pussihousuja, tietääkö kukaan? Näin juhannukseen liittymättä.

    Oletteko muuten koskaan tarkastelleet veli venäläisen perinteisiä "Gimnasterka" puvun pussihousuja? Niiden ruskea värimaailma yhdistettynä kummaltakin puolelta yhtä paljon pussittaviin lahkeisiin antaa housuille erityisen slaavilaisen, jopa keskiaikaisen ulkonäön. Hauska oma tyylinsä sekin.

    Ei muuta kuin hyvät keskikesän juhlat!

    VastaaPoista