maanantai 17. helmikuuta 2014

Hieman lisää historiaa

Kävinpä tuossa vielä tarkistamassa muutamia lähteitä lisää, saadakseni selvitettyä itselleni, että mikä se on se todellinen ero alkuperäisten "breeches"ien ja "jodhpurs"ien välillä.. Ja nyt se valkesi. Breeches ulottui just ja just polven alapuolelle - ja lisäksi olivat aika napakat - lahkeen alaosa oli napitettu. Jodphursit sen sijaan ovat aikalailla pussihousujen malliset. Ja jalan alla on käytetty kuminauhaa liki alusta pitäen. Sitten selvisi jostain vielä semmoinenkin juttu, että vetoketjukin oli jo käytetty, mutta sota sai aikaiseksi pulaa metallista ja siksi napit palasivat takaisin. Ja ehkä hauskin löytö oli japanilaisten keksintö. Lökärit - ne on nykyaikainen muunnelma jodhpurseista - eli kangasta on takalistolla ja reisien sisäpuolella - ja niinpä niissä on väljyyttä samalla lailla ja samoissa paikoissa kuin pussihousuissa. Kuvat kertokoot !!
Tässä on Breeches 1800-luvulta

Tässä Jodhpursit Maharaja Sighin jalassa

Tässä Edward skottilaisisesta tartanista tehdyissä jodhpurseissa.

Ja tässä japanilaista farkkukankaasta tehdyt "nyky-jodhpursit".
 
Ja jotta kaikki olisi täydellistä tuossa englanninkielisessä informaatiossa, niin tietenkin amerikkalaiset kutsuvat jodhpurseja breeheseiksi. Siiten vielä näkee tekstejä, joissa alkuperäiset pussimaiset erotetaan joko flared tai flared-hip tai joskus peggy. No onhan meilläkin pussihousut tai saapashousut !!!
 
Vaan nyky versiot ratsastuksessa käytettävistä jodhpurseista ovat kaikki tiukkoja eli löysä pussimainen yläosa on korvautunut joustavilla kankailla. Ja me pussihousujen käyttäjät ollaan historiaa !!!!!! perinteiden vaalijoita !! 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti