perjantai 7. helmikuuta 2014

Miksi pussihousut ?

Mies Itä-Suomesta heitti kommentin, että miksi pussihousut ja muut perinnevaatteet. Hyvä kysymys. Kuten jo vastauksessani totesin, niin alkuperäisiä syitä voi olla monia ja kullakin omat syynsä. Mutta kun on kerran käyttäjäksi ryhtynyt, niin varmasti monelle on tullut uusia näkökulmia myös pysyä käyttäjänä. Perinteisten vaatteiden materiaaleissa on niin monta hyvää puolta, että ei niitä pysty äkkiseltään yhden blogi kirjoituksen aikana edes muistamaan. Siis perinteiset materiaalit - villa, pellava, nahka ja ehkä myös puuvilla. Kaikki nuo ilman lisättyjä tekokuituja.

Pussihousujen diakonaalikangas on villaa - tiiviiksi kudottua. Pitää tuulta, siirtää kosteuden eli hengittää. Vertaillessani sitä näihin uusiin materiaaleihin - kutsuttakon noin yleisesti goreteksiksi - ero on huomattava. Toki nuo uudet eivät päästä vettä sisäänpäin ihan niin nopeasti kuin villakankaat, mutta toisaalta eivät ne myöskään hengitä kovin tehokkaasti ulospäin. Sisältäpäin alkaa äkkiä tulla "märkä" olo, jos vähänkin liikkuu tai ilma on lämmin. Ja villapaita toimii aivan samoin - siirtää kosteuden ulos, Villakankaissa säilyy kostumisesta huolimatta "ilmaa" joka toimii eristeenä kylmyyttä (ja kuumuutta) vastaan. Pellava on myös hyvä materiaali ja paranee vanhetessaan. Kesällä viileä, talvella lämmin. Pellava ja villa - entisaikojen kerrospukeutumista. Ja ne eivät kerää staattista sähköä !!

No, kyllä mulla noita uusiakin materiaaleja on ja monesti ne toimii ihan hienosti. Hiihtäessä - alusasu, väliasu ja hiihtopuku (edestä tuultapitävä, takaa tuulta läpäisevä). Mutta sitten on syytä hiihtää - älä pysähdy juttelemaan, voi tulla äkkiä vilu !!

Pussihousut eli saapashousut on kyllä aika mainio keksintö. Yläosa on väljä - siellä on ilma tilaa eli eristystä. Ja nuo kapeat lahkeet helpottavat huomattavasti saappaiden sujauttamista jalkaan - ei mene lahkeet ryttyyn. Miksi nuo pussit ? Joku on esittänyt, että ne on alun perin tehty ratsastamista varten - kun kankaat eivät joustaneet, niin yläosastaan väljä housu antoi tilaa vaatteelle "joustaa" . 1900-luvun alkupuolella ratsastushousut alkoivat olla niin piukat, että satulaan meno ja istuminen hankaloituivat. Sitten joku keksi lisätä kangasta yläpäähän. No. Kyllä pussihousuissakin on sitä muotioikkua - pussien koko ja malli on vaihdellut vuosikymmenten ja kulttuurien saatossa. Se on sitä korvien välissä olevaa juttua, mistä kukakin sitten pitää. Ei voida sanoa olevamme ihan vaan käytännön ja perinteen ystäviä. Ainakin minun mielestäni semmoset isomman puoleiset pussit on paremman näköisiä. Vai mitäs itse ajattelt ?  

Kestäviä !! Siinä on yksi tärkeä pointti. Mullakin on eräätkin todella vanhat pussihousut ja ne on aina vaan ehjät. Tietenkin ne on valmistettu aikana, jolloin huolellinen käsityö oli vielä itsestään selvyys, koska kalliita materiaaleja ei saanut hukata huolimattomalla ompelulla. Mutta on tuo diakonaali vahvaa kangastakin.

Jatketaan aiheesta! Huomasitteko muuten, että osasin päivittää blogin kellonajan Suomen aikaan. Nyt on jo puoliyö sivuutettu !!! Ja kuvaksi talvista pukeutumista muutaman vuoden takaa. Palataan. Urpo

7 kommenttia:

  1. Sellaisen jutun voisin viälä lisätä, että perinnepukeutuminen tuo hyvää mieltä. Tänäänki yhdessä kaupassa leipomon maistattaja kiitteli mua pitkään ja hartaasti. Syy oli se, että oli tullu onnelliseksi ku näki miehen oikein kunnon vaattehissa. Jutteli pitkään omaa tarinaans ja muisteli nuoruutta -70 luvulla keskisuomessa, ku siälä oli miehillä käytössä pussihousut aivan yleisesti. Täälä Etelä-Pohjanmaalla ei enää -70 luvulla nähnyt pussihousuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä nyt reilun vuoden verran pussihousuja pideltyäni, olen pikkuisen yllättynyt (positiivisesti) siitä miten vähän tämä tyyli herättää huomiota. Kukaan ei ainakaan naamatusten ole tullut haukkumaan. Yksi keski-ikäinen mies tosin kerran aikansa ensin taivasteltuaan housujani ja lapikkaitani ihmetteli miten joku viitsii 2000 luvulla rasvata saati lankata kenkiään... Poistui sitten päätään puistellen, tyyliin kaikkea sitä näkee... No meitähän on moneen junaan. Paras kommentti lienee tullut eräältä iäkkäämltä rouvvalta joka oikein pysäytti minut kävellesään vastaan kadulla ja totesi kuinka "kunnioitusta herättävät housut! Isä käytti aina tuollaisia!" Kokeilipa vielä sormin housun kangasta, oli kuulemma "ihanaa kangasta"!

      Poista
    2. Niinpä ! Aivan samanlaisia havaintoja itselläni. Joskus joku on hieman kummastuneen näköisenä katsonut tai tuijottanut....mutta ei virkannut mitään. Sitten on niitä, jotka ovat tulleet sanomaan jotain samantapaista "Isäni käytti aina pussihousuja". Ja olen minäkin törmännyt muutamaan, jotka ovat tullee nypläämään kangasta todetakseen sen ihan oikeaksi. Ja kolmesti mulle on kerrottu, jotta ullakolla on isän vanhat pussihousut tallessa, muistona, kahdesti ne on muuten mainittu olevan nahkapussihousut. Ja eivät noista suostu luopumaan.

      Yhtään ikävää kommenttia ei ole tullut. Ja sitten olen huomannut, että etenkin naispuoleiset antavat positiivisia kommentteja - johtuneeko siitä, että Suomessa naiset ovat enemmän ulospäin suuntautuneita !! Tiedä häntä.

      Poista
  2. Perinnevaatteet on myös kestäviä. 60 vuotta ei oo mikää ikä kunnon dikonaalihousuulle. Ne ku pesettää ja prässööttää pesulassa nii ovat ku uudet jälleen. Räätäli Penttilä neuvoo mua, jotta arvokkaista diakonaalihousuja ei kannata itte pestä. Pesulan kuivapesu pitää housut uudenveroosina sata vuotta ja eneeki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pesukoneessa, villapesuohjelmalla olen omiani pessyt ja linkouksen pistänyt pienimmälleen. Ei ole toistaiseksi mitään harmia tullut. Ja sitten noita nahkapussihousuja olen pessyt käsin - käyttänyt satulasaippuaa ja kuivannut lappeellaan - kauniina kesäpäivänä ulkona varjossa. Lopuksi nahkabalsamilla käsitellyt. Ja on ne raikastuneet ja kiiltonsa pitäneet.

      Ladon seinällä kolmekymmentä vuotta roikkuneet Kesko-merkkiset ensin lumihangessa pöllytin ja sitten koneessa pesin -- ja hyvin nuo kestivät niin kolmekymmenen vuoden ladossa olon kuin tuon automaattipesukoneen pyörityksen. Vaikka itseäni jännitti, jotta meneekö koneessa ihan silpuksi ja tukkii koko vedenpoisto järjestelmän.

      Poista
    2. Tuossa oli puhetta noista pussihousujen alkuperästä. Itse olisin taipuvainen uskomaan että ne ovat alunperin nimenomaan kehitetty ratsastushousuiksi. Itsekkin muutaman kerran ko. housuissa ratsastusta kokeilleena ne "joustavat" sieltä mistä pitää, eli reisistä. Ja sitten kun noita on useamman mallisia isommilla pusseilla ja sitten pienemmillä. Voisikohan olla niin että nuo pienemmillä pusseilla olevat ovat enemmän työ tai ratsastuskäyttöön tarkoitettuja ja isommilla toisinsanoen näyttävimmillä pusseilla olevat paraati ja patsastelu käyttöön tarkoitetut... Tämä on sitten kirjoittajan ihan oma teoria...

      Poista
  3. Minulla on neljät pussihousut ja nahkasaappaat, hiton hyvät päällä, tilasin hikishop/finland, kiinasta, pidän aina kotona yllä ja napillista villapaitaa.

    VastaaPoista