perjantai 20. tammikuuta 2017

Kierrätystä

Kierrätystähän tämä on - siis tämä vanhojen perinnevaatteiden käyttö. Jonkin verran on kyllä uustuotantoakin, vaan etenkin pussihousujen kohdalla taitaa vallitsevan olla tuo osto ja myynti netin palstoilla ja ehkä vielä jossain mitassa myös kirppareilla. Seurailtuani tuota huutonetin ja torin tarjontaa jo useamman vuoden ajan, vaikuttaa kyllä ostajien määrän hiipuminen olevan tätä päivää. Eikä ilmeiseti kyse ole edes siitä, että tarjolla olisi vain ns "liian pieniä kokoja". Olisiko oikeaan osuva johtopäätös, että me innokkaimmat olemme jo housumme ostaneet ja uusia hurahtaneita ei juurikaan enää tule. Muistan kuinka joskus takavuosina huutonetissä pussihousujen hinnat saattoivat kohota yli sadan euron. Nyt ei näemmä kauppa käy edes viidenkympin tasolla.

Oma lukunsa on sitten nuo armeijan vanhat kamppeet. Niitä harrastukseseen keräävät eivät lie varsinaisesti käyttöön niitä osta, vaan kokoelmiinsa. Sillä sektorilla vanhat sodanaikaiset kamppeet - huonokuntoisetkin menevät kaupaksi aika korkeilla hinnoilla. Toisaalta uudemmat - tuolta 60-70 luvulta ovat hinnoiltaan tulleet alas ja eivät kovin rivakasti kaupaksi nekään mene.

Joskushan on taas niinkin, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Kun potentiaalinen ostaja- (käyttäjä-) kunta on pieni, niin on kyse myös sattumasta. Samaan aikaan samassa paikassa tai sitten ei. Tämä blogi ja sen edeltäjä on muutaman kerran onnistunut yhyttämään kysynnän ja tarjonnan. Jo vuosia sitten Pauli sai pussihousupuvun, kun kertoi etsivänsä sellaista. Ja Eki on tehnyt muutamat kaupat eli myynyt housuja ja saappaita blogin kautta muodostuneen verkoston kautta. Viimeisin onnistunut kohtaaminen oli loppuvuodesta, kun Armas kyseli sen lehmänostajantakin perään. Takin haltija tostesi käytön olevan niin vähäistä, että takki päätyi lopulta Armakselle ja ihan ahkeraan arkiseen käyttöön.

Olen tässä viime aikoina tarjonnut tuolla netissä sellaista vanhaa autoilijantakkia 50-luvulta. Vaan ei ole tärpännyt. Ongelmana on varmaan aiankin koko. Se on melko pieni. Sopinee alle 170 senttiselle miehelle. Ja sellaiset alkavat loppua hiljalleen.... !? Tuolla se on komerossa ja odottaa edelleen  tulevaa omistajaansa - annan sen tarvitsevalle ihan toimituskuluja vastaan. Sitten mulla on yksi melkoinen aarrekin. Pussihousupuku 50-luvulta - Turon valmistama käyttämätön, kokoa 50 ja väri on vihertävä. Siitä on juttuakin tällä palstalla ollut.(Toukokuulla 2015 "Kolmen Leijonan Diakonaali") Nyt olen jopa valmis luopumaan siitä - vaan en ihan halvalla, maksoinhan itse siitä aikanaan melkoisesti. Jos jotain kiinnostaa niin ota yhteyttä !!

Ai, niin. Anonyymi vinkkasi tuossa edellisen jutun kommenttikentässä Varustelekassa myytävistä belgialaisista sarkaisista pussihousuista. Käykääpä katsomassa - edulliseen hintaa, hyvää laatua - luulisin. Tuommoisia ei useasti enää ole saatavilla.

Hyvää alkanutta vuotta !

 Autoilijantakki 50-luvulta -- koko ehkä 48 -- kunto on aika hyvä. Hihan pituus n 60 cm hartiasta.

 Klingendahlin diakonaalia - 100 % villaa
 Valimistaja Karhu-Puku Oy Turku
Lehmänostajantakki uudella omistajalla. Näyttää olevan aivan sopiva koonsa puolesta. Ja uusi omistaja on tyytyväinen. Joskus tarjonta ja kysyntä kohtaavat onnistuneesti.
      

5 kommenttia:

 1. Joo, nuo belgialaiset pöksyt ovat hyvät, joskin sarka on kunnon karkeata ja saattaa säikäyttää tottumattoman. Harvinaista nähdä näin erikoista vanhaa tavaraa näinkin suurissa koissa.

  Mua rupesi kiinnostamaan tuo autoilijan takki, se on aika hieno. Satun itse olemaan semmoinen 48 kokoinen ja 175 cm pitkä ja haluaisin tosi kovasti uskoa ettei tuo olisi liian lyhyt. Pystyisitkö mittaamaan hihan olkapääsaumasta niin saisin pituudesta osviittaa?

  Huvittavaa muuten kuinka vanhat koot pitävät usein paikkansa, kun nykyään rättikauppojen merkatut koot saattavat olla mitä vain, usein vähän ylöspäin fiilattu.

  Ja vielä, yksi tuttu alkoi tässä ihan vähän aikaa sitten käyttämään pussihousuja, hoksasi että "näähän on komeat!". Kävi lunastamassa itselleen tuommoiset belgialaiset. Noh, miksipäs ei!

  Mukavaa nähdä raapustuksia tässä blogissa taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vuosi sitten sain ostettua uuttavastaavat sarkaiset pussihousut,harmaat ,ei tummat mutta tosi paksua karkeaa sarkaa. Tykkään tosi paljon, on mukavat päällä pidettävät. Nämä on kotimaan tuotetta ja laadukkaasti tehty. Olisiko vaatturin tekemät.nämä päällä olo on kun miehellä pitääkin. Onpa mukava kuulla että uusikin pussihousun kuluttajs löytynyt ja hyväpä niin. Kylläpä luulisin että käyttäjiä olisi enemmänkin,paljon tulevat kyselemään että mistä voisi ostaa ja on moni ostanutkin ja myös käyttää. Mutta me muuten saapastellaan perinne miehet pussihousissamme,ja hyvähän se olisi jos uusia käyttäjiä ilmestyisi.eipä kyllä kannata kainostella? Hyvää viikonloppua toivottelen ja tulevaa! Moi.

   Poista
  2. Mittasin tuon takin hihan. Se on hartian yläsaumasta hihan suuhun 60 senttiä ! Itse olenn 172 senttinen - ehkä mieluummin lyhyt raajainen - ja takki sopii minulle juuri ja juuri. Hihat eivät ole pitkät vaan sanoisinko, että "kello näkyy" ;-) . Mallihan on muutenkin lyhyt - kuten siihen aikaan nuo takit olivat - eihän sen sopinut jäädä helmastaan takamusten alle, kun auton rattia pyöriteltiin. Terv Urpo

   Poista
  3. Pahus! Jää karvan verran liian lyhyeksi. Katsoin saman tyylisestä omasta sarkatakistani ja totesin että jos olkasauma osuisi kohdalleen, olisi 62 cm riittävä pituus hihalle. Käänsin 2 cm hihansuuta jotta se oli 60 cm pitkä ja totesin että vaikka sitä ajattelisi puvun takkina, niin olisi liian lyhyt. Ja mä olen vielä vähän nykyajan keskipituutta lyhempi, nykyään kaikki ovat kauheita hujoppeja. Lyhyydestä on se etu, että vanhoja vaatteita löytää helpommin omassa koossaan.

   Karkeakankaisiakin housuja kannattaa omistaa, mukavaa "epämuodollisempaa" vaihtelua diagonaalikankaisille - varmasti teit hyvät kaupat! Ja Suomessa tehtyä on aina henkisesti mukavampi käyttää. Tässä pätee taas se vanha juttu, että laadukkaat ja hyvät vaatteet eivät pelkästään kestä pitkään, vaan niitä on myös kiva käyttää. Kaipa tätä vanhempaa miesten muotia pitää vaan puskea kylille!

   Tässäpä farkkukansalle sitten perinnetyylinen vaihtoehto, näyttäisi henkselinnapitkin löytyvän: http://www.com-pa-ny.com/shop/salakauppa/products/farmarihousut2.jpg

   Poista
 2. Tulipas käytyä kuopion tammimarkkinoilla ja kyllä siellä perinteet näkyi olevan.tosin harvakseltaan meitä pussihousu miehiä ja monella lapikkaat jalassa. No niinhänse pitääkin, hyvä perinne tapahtuma. EI kun me jatketaan näin saapastelua eteen päin kommentteja odotellessa. Moi!

  VastaaPoista