torstai 13. helmikuuta 2014

Pussihousujen historiasta

Asia on vaivannut minua pitkään. Ja onhan tuosta minulle kysymystäkin tullut "Miksi nuo pussit? Onko niihin joku syy ?". Suomalaisista lähteistä ei ole mitään löytynyt. Nyt laajensin hakua.. käytin hakusanoina "breeches", "jodphurs" ja sitten vielä lisäsin molempiin "flared". Ja taisinpa käyttää "flared hip jodphurs"...Ja tuloksiakin löytyi. Aika samanlainen tarina useammalla sivustolla. Onko sitten kaikki käyttäneet samaa alkutekstiä, sitä on vaikea sanoa. Uskottavimmalta tuntui Gentlemas Gazetten johon tässä linkki http://www.gentlemansgazette.com/jodhpurs-guide-pants-history-style-where-to-buy/  Tuliko tuo uskottavuus siitä, että teksti oli pisin.

Historia lyhyesti ! Intiassa Jodphurin (kaupunki?) Mahajaran poika Sir Pratap Singh oli innostunut poolosta. Hän kehitti poolojoukkueelle uuden peliasun - vanhan intialaisen Chiradar vaatteen pohjalta 1890. Joukkue menestyi hyvin ja osallistui Englannissa turnaukseen 1897 Kuningatar Vikrtorian "Timatti juhlien aikaan" Joukkue pärjäsi myös siellä. Walesin prinssi Edward oli paitsi innokas poolon pelaaja, myös kova poika muodin perään. Jodphurin joukkueen asut herättivät suurta kiinnostusta ja niistä tehtiin kopioita. Aluksi tiukat lahkeet ulottuivat puolisääreen, mutta englantilaiset räätälit (Savile Row) yhdistivät pussimaiset ja pitkät kapeat lahkeet, jolloin ei välttämättä tarvinnut enää käyttää kalliita pitkiä ratsastussaappaita, vaan saattoi istua satulassa kevyemmät jalkineet jalassa ja silti eivät sääret hankautuneet hevosen kylkiin. Ratsupaikat oli taas ommeltu ulkoreunoille, jolloin ompelusten saumat eivät hiertäneet takamuksia eikä reisien ja sääriensisäpintaa. Ja pussimainen löysä yläosa helpotti nousemista hevosen selkään, samoin kuin istumista ja liikkumista satulassa.

Näin oli syntynyt pussihousujen perusmalli - 1900 luvun alkuun mennessä. Englantilainen eliitti seurasi nopeasti tätä uutta muotia. Armeijan ratsujoukkueet omaksuivat nopeasti pussihousujen käytön , etenkin upseerien asuiksi. Hollywoodin suuret oman egonsa tuntevat johtajat taas matkivat armeijan pukeutumista ja näin muoti levisi äkkiä myös amerikkalaisten keskuuteen. Kaikenlainen urheilu alkoi myös kasvattaa suosiotaan ja pussihousut olivat trendikästä pukeutumista niin tenniksessä, hiihdossa ja hiljalleen kehittyvässä moottoriurheilussa.

1920- luvulla naisten kuntoilu ja urheilu kasvoi räjähdysmaisesti. Kun aiemmin naiset olivat käyttäneet hametta, niin nyt housujen käyttö yleistyi. Hevosen selässä naisten ei enää tarvinnut istua poikittain satulassa, vaan saattoivat pussihousut jalassa ratsastaa normaalisti. Rankalainen muodinluoja Coco Chanel oli aloitteellinen vaikutukselle, että moderni, aktiivinen nainen saattoi käyttää pussihousuja niin ratsastaessa kuin muutenkin reippaassa ulkoilussa. Naisten pussihousujen käyttö jatkui varsin laajasti aina toiseen maailmansotaan saakka.

Armeijoissa pussihousut jatkoivat voittokulkuaan, olivathan ne erittäin käyttökelpoiset myös motorisoitujen joukkojen käytössä, kun hevosten asema kulkuvälineenä heikkeni.

Nyt siis löytyi historiatietoa sen tueksi, että pussihousut kehitettiin ratsastus käyttöön. Ja nimenomaan antamaan joustavuutta housuille, niin ratsaille noustessa kuin satulassa istumiseen. Ja vielä 1920-luvulla pussihousut olivat pääasiassa eliitin ja upseerien vaatteita.
Polojoukkue

Nuori Prinsessa Elisabet (myöh. kuningatar)

Nuoipari metsästysretkellä

Housu mainos 1928

Puseroita 1928

Ratsastajatar 20-luvulta
 
Intialaisia polo-palvelijoita "Jodphureissaan"
     
Upseereita pussihousuissaan
 
Kuvat on kaapattu netistä pääsoin Gentelman Gazetten jutusta.
Juttu on ehkä hieman sekava, mutta toivottavasti pääsette siitä johonkin tolkkuun. Ja syvällisemmin asiaan voi vielä uppoutua lukemalla tuon viitteessä mainitun jutun. Yhteenvetona voi sanoa : intialaisten innovaation pohjalta jatkojalostettu Englannissa.

2 kommenttia:

  1. Tulipa uutta asiaa paljon. Kiitos Urpo ku oot viittiny kaivaa. Intia oli mulle aivan uusi ilmansuunta pussihousujen historiaa ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yllätys oli mullekin. Mutta hauskaa oli tieto englantilaisesta nimestä Jodphurs - se siis tuleekin siitä intialaisen kaupungin nimestä. Ja siinäkin oli vielä jonkinlainen väärinkäsitys - olisko se pitänyt olla sen maakunnan nimi tai jotain vastaavaa. Ja opin myöskin sen, että Jodphurs ja Breeches ovat hieman erilaiset - siis ne breeches olivat alun perin englantilaiset ratsastushousut ja niiden kanssa oli aina pakko käyttää pitkä vartisia saappaita. Pussihousuista saamme kai kuitenkin eniten kiittää turhamaista, muodinperässä juossutta Walesin Prinssi Edwardia ja häntä matkivaa englantilaista eliittiä !!!

      Poista