maanantai 26. tammikuuta 2015

Retrohiihtoa

Yle Uutisten verkkosivuilla oli juttua Joensuusta. Umpihankihiihtoa. Siis ei koneella ajettuja latuja vaan edessä umpihanki ....

Tässä kopio osasta juttua:
Retrohiihtäjien motto voisi kuulua Aaro Hellaakoskea kevyesti muotoillen: Ladulla oot ladun vanki, vapaa on vain umpihanki. Retrohiihtäjät liikkuvat lumisessa luonnossa siten, kuin Suomen talvessa on luultavasti liikuttu siitä lähtien, kun suksen ensimmäinen prototyyppi laskettiin lumelle.
Tervattuja puusuksia, pussihousuja ja villapaitaa ei sentään tarvita, mutta aitoa asennetta on hyvä pakata hieman päiväretkelle mukaan. Tässä hommassa mieli lepää ja hiki tulee.
– Eero Oura

– Ei tähän nyt välttämättä puusuksia, tervavoiteita ja pussihousuja tarvita, mutta pitkät ja leveät suksien on hyvä olla. Tämä on tavallaan vähän kuin lumikenkäilyä tavallista isommilla ja pidemmillä lumikengillä. Minun sukseni ovat kaksi ja puoli metriä pitkät, kertoo raamikas, iso mies Eero Oura.
Laduille valmistetut kapeat vauhtisivakat eivät umpihangessa anna kantopintaa, vaan humahtavat syvälle lumen uumeniin. Leveämmällä suksella kulku on pehmeämpää ja suksi kantaa paremmin. Myös sauvojen on syytä olla sompamalliset, sillä valmiille laduille tarkoitettu variksenjalkaporkka uppoaa hangen syvyyksiin.
– Kun on vuosikymmeniä hiihtänyt noita höylättyjä latuja, jotka tietysti sinänsä ovat ihan komeita, niin välillä tekee mieli mennä latujen ulkopuolelle retroamaan. Aijjai, siellä vasta mieli lepää ja ruumis rasittuu hyvällä tavalla! hehkuu retrohiihtäjien umpihankilenkkejä vetävä joensuulainen Eero Oura.
Umpihagessa hiihtäessä tulee takuuvarmasti lämmin, joten maltillinen kerrospukeutuminen on viisautta.

Mutta minun mielestäni pussihousut ja villapaita olisivat kyllä mainio lisä tuohon "retrohiihtoon". Kouvolan kulmilla on parinkymmenen ukon kimppa, jotka hiihtelevät vanhoilla puusuksilla - yhdet olen nähnyt ja ne oli kyllä upeasti entisöity, mahtava lakkapinta. Muistaakseni jotkut Karhun vanhat leveät puusukset. Umpihankeen on kyllä paras olla hieman leveämmät sukset kuin nämä uudenajan hoidetuille laduille tarkoitetut. 

Sen verran on tullut koko iän hiihdeltyä, että komppaan kyllä tuon jutun kanssa. Koskemattomaan hankeen suksimaan ja heti tulee aivan erilainen tuntuma talviseen luontoon. Siellä ei tarvitse kilometrejä kerätä, eikä nopeustestiä tehdä. Ja lumikengätkin on vaihtoehto. Tosin suomalaisen lumen rakenne ei ole siihen kaikkein soveliain - Kanadassa lumikengät ovat kuulemmas oikein suositut, mutta siellä lumi on tiiviimpää. Olen lumikenkiä kokeillut ja nuoskakelillä niillä pääsee yllättävän jyrkkääkin rinnettä ylös - raskasta se oli. Salpauselältä pohjoiseen alkaa lumipeite jo olla sen verran paksu, että metsäänkin voi suksilla lähteä. Siis ulos !! Urpo    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti