tiistai 24. helmikuuta 2015

Katto

Jatkanpa torpan tarinaa !
Jo ostohetkellä kiinnitti huomiota torpan katto - päällimmäinen huopa oli paikoin puhki piipun kohdalta ja paljasti, että se oli tehty vanhan päälle. Ullakolla näkyi taas vanha pärekatto. Ns kylmäkammarin katossa ja seinillä näkyi, että joksus on vettä tullut läpi. Mutta rakenteet olivat terveet. Hinta neuvotteluissa päästiin yhteisymmärrykseen myyjän kanssa. Katto li uusittava ja maksaisi ehkä kuusi tonnia - puoliksi jaettiin.

Kevät koitti ja lumet alkoivat sulaa. Verannan katto vuoti ! Ilmankos verannalla oli ummehtunut haju. Heti kun lumet oli poissa, menin katolle ja tein pieniä paikkauksia. Ensimmäinen vesisade ja vettä tuli läpi. Siis verannan katto on uusittava heti !! Sen pystyin suunnitelemaan omana projektina. Torpan katosta sen sijaan pyysin tarjoukset kolmelta firmalta. Yksi vastasi ja sai projektin.

Verannan kattoa avatessa valkeni, että se oli vuotanut jo pidempään ja muutama ruoden oli lahonnut. Onneksi tuli avattua se heti ja mineraali villat olivat aika homeessa. Itse torpan kohdalla urakoitsija olisi halunnut nykäistä koko katon kaivinkoneen kauhalla pois, mutta vastustin ajatusta, koska kattovasat olivat tukevat ja aivan loisto kunnossa. Miksi vaihtaa niitä johonkin heppoiseen kakkosneloseen. Tutustuttuaan tilanteeseen urakoitsijakin hyväksyi sen. Hyvä niin.

Verannn katon uusiminen meni parissa päivässä. Ja eristeeksi tuli kymmenkunta senttiä ekovillaa, ilmansulkupaperit ja tuuletusrako. Tuuletusraon sivuihinlaitoin vielä tiheän metalliverkon, etteivät kimalaiset yms tekisi sinne pesäänsä. Talon katto remontti eteni valitettavan hitaasti ja pihan puoleisen lappeen kattohuopien asennuksen aikaan oli jo yöpakkasia. Tämä näkyy edelleenkin pieninä "epätasaisuuksina" huuvassa. Kattorempassa räystäitä pidennettin hieman - mikä näkyi lopputuloksessa. Antoi selkeästi ilmettä talolle - talo ikäänkuin ryhdistyi.

Seuraavana talvena olikin lunta oikein roppa kaupalla - oisko verannan katto pettänyt lahojen kattovasojen kohdalta. Nyt ei ollut huolta siitä. Päätin hankkia verannallae Lietson - siis aurinko kuivaimen. (katso googlesta Lietso - Hirvensalmelainen yritys valmistaa näitä) .
 Lähtötilanne ! Kuten kuvasta näkyy, niin veranta on rakennettu kierrätystavarasta. Ikkunat hieman eri kokoisia ja ikäisiä. Ovi joku vanha sisäovi. Mutta tilana ajaa asiansa.
Verannan katto purettu. Villat kääritty. 

Kattovasat vahvistettu ja osa uusittu.

Vanha katto purettu ja uutta aloitettu rakentamaan. Päreet yms kerättiin heti samantien pois, noihin taloa kiertäviin pressuihin. Jälkikäteen harmitti, etten maalannut noita päätykolmioita, kun telineet kerran oli paikallaan.

Seuraavana kesänä näytti jo ihan toiselta.

Ja tässä on Lietso ! Lämmittää ja kuivattaa kevättalvesta lähtien ilmaa verannalla.

1 kommentti:

  1. Olet Urpo kyllä upeesti jatkanu mun vaatimatonta blogia... nostan hattua. Hyviä juttuja kaikki tyyni.

    VastaaPoista