tiistai 24. helmikuuta 2015

Lietso ja Veranta

Verannasta vielä pari sanaa !! Aivan ensi aluksi harmittelin kun veranta katsoo koilliseen. Tuntui kuin mentttäisi jotain kesän lämmöstä ja auringosta, kun suuren osan päivää ollaan varjon puolella. Vaan ehkä ei !! Pian huomasikin, että noinhan sen pitää ollakin. Kylmä veranta - ei siellä talvella oleskella. Kesällähän siellä ollaan. Ja kesälllä valoa tulvii ikkunoista aivan riittävästi. Kuumana kesäpäivänä ei keskipäivän aurinko paahda sitä kasvihuone kuumaksi. Mukava siellä on pienet päivätorkut ottaa, tai istua kiikkustuolissa ja lukea lehteä. Tupla ikkunat ja eristeet niin seinissä, katossa ja lattiassakin - aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä voi piitä ovea auki tuvan puolelle ja verannalla tarkenee. Nyt arvostan sitä, että veranta ei ole auringon puolella. Ulospäin se ei ole ehkä kaikkein kaunein, mutta sisältä on hieno näkymä pihalle ja kauemmaskin, koska torppa on pienellä mäen töntäreellä. Pääosin kierrätysmateriaalista tehtynä se on ollut aika edistyksellinen -- 80 luvulla aikaansa edellä. Samalla se jää muistuttamaan tuosta ajasta, jolloin mökkien ja torppien vanhat kuistit purettiin ja tehtiin verannasta kesähuone --. Siis jääköön tuo veranta tuollaiseksi ja jo 50 vuoden kuluttua sillä on aikakautensa kötöstyksenä oma historiallinen paikkansa. Vai mitä tuumaatte ??

Lietso on asennettu seinustalle, johon paistaa päivä aamusella - ja Lietso lämmittää aamupäivän auringon ansiosta verantaa viileän yön jäljiltä. Kun aurinko saavuttaa lakipisteen niin Lietso on varjon puolella ja lakkaa toimimasta. Tokihan sen kuumimpaan aikaan voi kytkeä kokonaan pois.
Tässä Lietson kotisivuilta kopioimani toiminta periaate.
Eli Lietso toimii vain aurinkoisella ilmalla - ja käyttää vain aurinko energiaa. Jo maaliskuulla se henkäilee auringon lämmittämää ilmaa (yleensa kuivaa kevät ilmaa) verannalle. Ja tulevan ilman lämpöä voi säätää kuristamalla tuloventtiiliä -- siis virtausta pienentämällä ilma on jopa 10 astetta lämpimämpää kuin ulkoilma. Aika nerokas keksintö - ja toimii: meillä se on toiminut keväästä 2010 saakka. Siis tässä on yksi kohta jossa perinteenvaalijana arvostaa kuitenkin uusiakin keksintöjä - edistystä. Jos olis tarve esimerkiksi kuivatella jotain ulkovarastoa, niin tuossa oiva keino.

Torppa kevät talven auringossa huhtikuun 2012 alussa !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti