tiistai 24. helmikuuta 2015

Veranta

Kuten edellisessä kerroin, niin veranta sai uuden katon. Homeiset villat pois. Ja kattoon uusia vasoja sekä uusi raakaponttilaudoitus ja huopa. Lietso kuivattamaan ja vaihtamaan ilmaa. Vaan edelleen verannalla oli outo haju - aina kun ovet ja ikkunat olivat kiinni ja itse oli pois hiukan pidempään, niin sisään tullessa vastaan tuli tympeä kumma haju.

Lattia notkui hieman paikka paikoin. Heräsi epäilys, jos lattia olikin alkanut lahota tms -- jos vettä oli tullut sisään jo pitkäänkin. Siis lattia on aukaistava !! Päällimmäisenä siinä oli joku vanha muovimatto, joka oli liimattu todella tiukasti. Alla kaksi kerrosta lastulevyä - huolella toisiinsa naulattuina. Purkaminen oli aika homma. Ja sitten löytyi lasivillaa - oisko noin 20 senttiä. Ja syy !! Syy hajuun. Nimittäin villa oli täynnä hiirien kaivamia onkaloita ja hiiren papanoita oli paikoin sentti tolkulla. Opin sen, että asuin onkaloissaan hiirilläkin on vessat, papanat olivat aina isoina kasoina tietyssä paikassa. Varsinaisesti hometta ei alapohjan villoissa ollut juurikaan - mutta selvä hiiren kusen haju. Lattian notkuminen johtui ainoastaan hieman huterasti tehdystä rakenteesta - pari lattia vasaa oli tehty kakkosnelosen pätkistä, jotka oli kovin heppoisasti naulattu yhteen. Jatkettu pienillä laudan pätkillä ja muutamalla ohkaisella naulaal. Vuosien saatossa naulat antaneet periksi. Veranta oli tehty reilut 25 vuotta aiemmin - tuossa 80-luvun alkupuolella.

Uusin lattiavasat - 150x50, jotta ei enää tulisi ongelmia. Vasojen väliin huokolevyt ja sitten ekovillaa tuo vajaat 15 senttiä, päälle ilmansulkupaperi ja sitten lattialaudat. Laudat maalattiin. Oli tuossakin mokomassa savottaa harrastajalle ihan riittävästi. Mutta kun valmista tuli niin mieli oli hyvä.


T
Tästä tulee vesijohto painesäliöön ja lähtee edelleen saunalleSyksypuoli meni vesikoppia näkertäessä. Vesijohto tuli näet veranalle, jossa oli painesäiliö ja sieltä vedet jatkoivat ulkorakennukseen. Oli tehtävä eristetty koppi, jotta pakkanen ei jäädyttäisi vesijohtoja. Kaivosta tulevaan putkeen saattokaapeli, ettei vaan pääsisi jäätymään, kun ei ollut tietoa kuinka syvään putket oli asennettu.    

Ja siinä sitä sai pähkäillä oikein tosissaan kuinka sen osan rakentaa, jossa putket tulevat (menevät) rossitilassa --- mutta kyllä sekin sitten onnistui ja sinne asennattu langallinen lämpömittari on toditanut, että työ tuli oikein tehtyä. Verannan alusen peittelin harvalla laudoista tehdyillä ritilöillä, jotka tervasin. Itse olen tyytyväinen lopputulokseen..ja sehän riittää. Ja verannan alla ei sitten enää säilytetä mitään - se ei ole varasto. Sinne ei hiirille pesimäpaikkoja tehdä !!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti