tiistai 7. huhtikuuta 2015

Sauna

Torpalla sauna oli alunperin rakennettu noin 1950 ulkorakennukseen, jossa oli kahden lehmän navetta ja karsina. Rakennuksessa on myös pieni varastotila - kait lähinnä heinien ja rehujen säilytykseen, koska siitä on ovi navetan puolelle. Ja sitten puuliiteri. Pihapiirissä pon myös vanha lato - heinien ja isompien työkalujen säilytykseen.

Sauna toimi myös ns. karjakeittiönä eli siellä oli pata veden kuumentamiseen ja maitoastioiden pesemiseen. Torpan siirryttyä vapaa-ajan käyttöön uudet omistajat tekivät saunasta käynnin karsinaan ja siitä tuli löylyhuone. Karsina eristettiin muusta navetasta seinällä, joka on thty kerrostalon saunatilojen vanhoista väliovista. Ja löylyhuone paneloitu varmaankin samaisen kerrostalosaunan vanhoista paneeleista - kääntämällä ne vain toisinpäin. Saunassa oli kummallinen imelä haju. Päätettiin tutkia hiukan rakenteista, josko sieltä löytyisi syy hajuun.

Paneelien alla oli muovit, joiden takana oli mineraalivillaa. Koolaukset oli lyöty vanhan navetan seinään. joissa rapatut "tojalevyt" (tojalevy= sementillä päällystettyä kutterinlastua). Ja tässä vaiheessa taisi paljastua syy tuohon hajuun. Yhdessä nurkassa oli vapaa pääsy tuohon panelin ja tojalevyn väliseen tilaan, jossa mineraalivillat. Harmittaa, kun en ottanut valokuvaa. Villassa näet risteili käytäviä sinne sun tänne - hiiret siellä olivat mellastaneet - se oli kuin terraario. Samalla paljastui sekin, että hiirilläkin taitaa olla "vessat". Käytävissä oli sellaisia laajennoksia ja niissä uskomattomat määrät hiiren paskaa - ja nuo jätökset virtsoineen.

Ratkaisu tuolla hetkellä oli se, että villat pihalle, reiät umpeen ja panelit takaisin paikoillee. Eli sinne jäi tyhjä tila panelin ja rapatun tojalevyn väliin. Uudet lauteet ja kiuas. Pesuhuone oli paneloitu vain hiukan ennen kuin ostimme kiinteistön. Joten se sai olla sinällään. Sekä löylyhuoneeseen - lauteiden alle - että pesuhuoneeseen porasimme reiät läpi seinien ja asensimme tuuletusventtiilit. Löylyhuoneessa vielä karsinan lantakouruun putki ja sementtiä päälle. Putki tomii sekä vemärinä, että tuo ilmaa kiukaan eteen - vettähän löylyhuoneessa ei koviasti lattialle normaalisti lotrata, joten tuo yhteiskäyttö niin veden kuin korvausilmanman johtamiseen käy mainiosti - ulkopuolelle vain verkko, estämäään pikkuotusten sisään marssia.

Kun vanha "Harvian" puuntuhooja kiuas oli korvattu Misan kiukaalla, ei muuta kuin kokeilemaan. Ja hyvät oli löylyt ja hajut olivat tipotiessään. Rapatut seinät ja lattiat oli remontin aikan pesty hypokloriitilla oikein kunnolla.

Noiden tuuletusventtiilien aukkojen teko paljasti myös seinän rakenteen eli siellä oli kaikki mielestäni ihan kunnossa. Ja niinpä tuota on tullut saunottua joka vuosi varhaskeväästä myöhäiseen syksyyn sitten remontti kesän 2009, ajattelematta sen kummemman remontin tarvetta. Mitä nyt tuo pesuhuoneen lattia pitäisi entrata. Siinä kun on jälkikäteen pintaa tasiltu sementillä, joka on lohkeillut ja hiukan irronnut vanhasta betonialustastaan... Jos sitten joskus ??!! tai seuraava omistaja ?

      Vanha Harvia "puuntuhooja" on joutanut pihalle saunaremontin yhteydessä.

2 kommenttia: