tiistai 21. huhtikuuta 2015

Käymälä - Pikkula - Ulkohuussi.....

Ihan kuinka vaan kukakin sitä haluaa kutsua. Mutta vessaksi sitä ei voi sanoa, koska se ei ole WC eli vesiklosetti. Tärkeä paikka, Tarvitaan päivittäin. Torpallakin oli tietysti sellainen. Alkuperäinen oli navetan ja ladon välisen solan päässä, mutta siitä oli sisuskalut romahtaneet. Edelliset omistajat olivat hommanneet uuden. Semmoisen kevythirrestä tehdyn. Olivat sijoittaneet sen tuohon saunan oven lähelle, ajatuksena varmaan se, että on sitten käsien pesupaikka ihan vieressä. Minua tuo paikka ei viehättänyt. Oli jotenkin kuin keskelle pihaa viskattu. Tässä siis tarinaa, miten meillä tuo tärkeä paikka tuli entrattua...

Tutkailin sitä vanhaa huussia ja totesin sen olevan riittävän hyväkuntoinen korjattavaksi. Katto uusiksi. Siäosat purkuun. Ja uutta tilalle. Makkiosan tein itse. Noin 40 litran muovilaatikko, jonka pohjaan reikiä ja sen asensin ritilän päälle. Ritilän alla on laakea muoviastia (sellaisiä myydään nykyään sängyn alle säilytyslaatikoiksi). Sinne suodattuvat ylimääräiset nesteet ja haihuvat sieltä pois. Virtsan ohjaamiseksi makkiin hommasin muovisen parin litran pullon, josta pohjan pois ja sivun leikkasin osittain auki. Sitten ruuvasin sen etuseinän yläosaan kiinni alassuin - ja se ohjaa nesteet makkiin ja on helppo pitää puhtaana. Itse makkilaatikko ei kannata olla liian suuri - on kevyempi tyhjentää. Ja tyhjennystä varten hommasin kompostiastioita riittävän määrän (itseasiassa, sain niitä edullisesti neljä kpl, kun niistä puuttui ruuvit). Ei muuta kuin kuiviketta riittävästi käynnin jälkeen ja hajut pysyvät poissa.

No. Sen kevythirsi hyyskän purkasin ja siirsin tuonne metsän reunaan, pois pihapiiristä. Ison kuusen taakse. Sinne rakensin myös uuden sisuksen ja ostin kaupallisen "Separlet- istuimen. Siinä on etuosa nesteiden erikseen talteenottoa varten ja siitä putki ulos - putken voi johtaa joko erilliseen astiaan tai miten nyt kukin haluaa. Tuosta tuli ns naisten "pissivessa" (saa sinne hädän hetkellä muutkin tarpeet tehdä - mutta suositus on tuo "naisten pissivessa". Eivät siis käy turhaan kastelemassa tuon päähuussin makin sisältöä. Saa kerättyä tuon erikseen omaan jatkokäsittelyyn. Ja miehille on ohjeena käydä vaihtelevasti eripuolille pihan reunoja - ja jos vielä heppuuttelee, niin leviää lannoitteet laajemmalle. Eikä liian usein samaan paikkaan, ettei ala haista.

Hienosti on tuo käymälä homma nyt hoidossa ollut jo ekan kesän jälkeen. Ja kaksi kesää kompostoi käymäläjätettä niin sitä voi levitellä lannoitteeksi vähän sinne sun tänne. Helppoa kuin heinänteko tuo huussin alusta hoitokin - ei siellä hajut ja kärpäset vaivaa.
 Tuolla se solan päässä on - se "Hotelli Helpotuksen" ovi - sen vanhan, joka on nyt siis varsinainen ulkohuussi. Ensikertalaiset näyttävät vähän hämmentyneeltä,kun sanoo, jotta tuolla se on... kait tuo ulkoinen ilme vähän kauhistuttaa. Miltähän siellä sisältä näyttää ?
 Tässä alkaa sisäremontti olla melko valmis - tuo ilmanvaihto putki vie "hajut" katolle.
 Kevythirsi hyyskä saunan oven vieressä ennen siirtoa.
 Tässä runko jo kasattu ja polkukin tehty ison kiven ja kuusen taakse.
 Sisäremppa tehtiin tässäkin "talossa". Tuon muovisen alkuperäistuimen korvasin tekemällä vanerista vastaavan - en oikein pidä noista "styroksi-istuimista", jotenkin ikäviä puuhtaanapidon kannalta.
Ja siellä se nyt on. Katon uusin ja tein vähän pidemmät räystäät, kun ne tehtaalta tulleet on yleensä aika lyhyillä räystäillä. Minusta jotenkin vähän hölmön näköisiä. Katto antaa ilmettä.. eikö totta?

Loppuun kommentti kävijä tilastoista. Eilen, siis 20. päivä oli tilastojen mukaan yli 40 kävijää Venäjältä. Ihmettelen hiukan, että miten ne on tähän blogiin pääytyneet ja noin monta käyntiä yhden päivän aikana. Aika kumma juttu..... Oisko tuo otsikko "Sauna" päätynyt hakukoneen (jandeksin) listoille tuolla naapurissa. Etsivät vuokramökkiä kesäksi ??!!! Vaan onneksi en ole paljastanut missä torppa sijaitsee - enkä paljasta nytkään.1 kommentti: